BLOG KOOSJE

Ik volgde de Workshop natuurgedichten schrijven van Gretha Goettsch. Geïnspireerd op het boek "Als ik een vogel was" gingen we aan de slag. Het was inspirerend! Bijgaand twee gedichten.

Een meeuw

Ik wou dat ik

een meeuw was,

dan was mijn huis

de zee,

woest, met wilde schuimkoppen

waaruit ik soms

een visje pikte,

om daarna

op het drukke strand

vliegensvlug

ook nog

een broodje mee te bietsen.

Watergevoel

Ik kijk vanaf de kronkelige dijk

naar het teruggetrokken water

dat kalm

verder stroomt,

ik ben gerustgesteld

ik kijk naar een plastic ton

flarden stof

en wat hout,

de natuur

in prikkeldraad gevangen,

ik schud mijn hoofd.

Koosje de Leeuw-

Zomerschool - 29 juli 2021

Veilig op de e-bike!

Roland Clemens is thuis in E-bike-land. Daarover vertelt hij tijdens de Zomerschool vol vuur. In vogelvlucht tipt hij regels aan. Dat komt goed te pas want het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik de verkeersregels tot me nam.

Ik was acht jaar toen ik mijn eerste fiets op de groei kreeg. Door mijn vader voorzien van blokken op de trappers en daar was ik niet blij mee. Er was weinig verkeer in ons dromerige dorp. De huisarts en enkele winkeliers hadden een auto. Verder bestond het verkeer uit voetgangers, paard en wagen, brommer en de fiets. Sinterklaas bracht een spel met verkeersbordjes. En we spaarden speldjes met daarop verkeersborden. Zo leerden wij spelenderwijs wat over het verkeer.

Sneller dan snel

Het verkeerslandschap is voor ons zestigers en zeventigers in de afgelopen jaren flink veranderd. Qua drukte natuurlijk, maar ook qua vervoermiddelen. Zo is het keuze-assortiment uitgebreid met o.a. de duofiets, tandem, bakfiets, snorfiets, snorscooter en het skateboard. Ook de elektrische step, het airboard, de segway, de speed pedylec en de quad scheuren ons meer en meer voorbij. De wereld lijkt zichzelf voorbij te vliegen.

Het is belangrijk om gezond ouder te worden. We willen mee blijven doen en allemaal aan de e-bike. Meer dan 100 e-bikemerken dringen zich aan ons op. De een nog flitsender dan de ander. De tijd van de omafiets ligt achter ons, ook wij gaan sneller dan snel en rekken onze grenzen verder op. Dat vraagt aanpassing, meer dan ooit moeten we in het verkeer vooruitkijken, terugschakelen, alert zijn en balans zien te houden.

Roland geeft enkele doeltreffende tips: Maak je keuze bij een goede fietsenzaak op wie je ook terug kunt vallen voor de service. Maak daar op verschillende e-bikes proefritten. Kies bij voorkeur een fiets met een middenmotor, dat geeft de meeste stabiliteit. Nader een stoplicht of kruising met dezelfde snelheid zoals je op een gewone fiets zou doen. Schakel tijdig terug. Kies rustige fietswegen. Draag een goede helm en zorg dat je op de fiets goed zichtbaar bent. En tot slot, zorg voor een goede lichamelijke balans: poets elke dag je tanden op één been.

En nu

Morgenvroeg start ik eerst met de balansoefening op één been. Daarna in eco-stand naar de ANWB, ik verwacht een ruime keuze in fietsspiegels. Over de helm moet ik nog een nachtje slapen!

E-bike en fietstips:

Wil jij een e-bike aanschaffen. Bekijk dan de keuzemogelijkheden op de site www.kieskeurig.nl

Leuke fietsroutes: www.fietsen123.nl

Leuke weetjes over fietsen: www.doortrappen.nl

Allerlei over verkeer en de fiets: www.anwb.nl/fiets

Digitale opfriscursus: https://vvn.nl/senioren-in-het-verkeer

Koosje de Leeuw/ koosjeschrijft.nl